הוראות אנושיות לסינלרה

מבוא

סינלרה היא תוכנה שנכתבה ע"י קבוצת מתנדבים - וניתנה כתרומה לציבור. בהיותה כזו, יש בעיה שכאשר מגלים בעיה, אם לא יוצרים בקהל המתנדבים שמפתח את התוכנה, מוטיבציה לתקן את התקלה הזו, הרי שהתוכנה נותרת עם התקלה עוד הרבה זמן.
התוכנה דיי יציבה, אך יש לה 2 סימפטומים נפוצים:
א. היא נתקעת כאשר פותחים פרויקט מדי פעם.
ב. היא לעיתים מתעופפת מסיבות לא ידועות.
זה המקום לנחם אתכם - התקלות האלו קרו גם לתוכנות עריכה אחרות. רק שבתוכנות קינייניות, בדרך כלל החברה המפתחת משקיעה הון כדי לתקן בעיות כאלו, ובסינלרה, הכל עובד אחרת, ולכן התקלות הללו עדיין איתנו.

ההתמודדות עם התקלות מתחלקת ל-3 דרכי התמודדות:
א. לתקוע את הראש בקיר כל פעם שמשהו מתעופף ונמחק.
ב. לבצע שמירה של קובץ הפרויקט, כל פעם בשם חדש, למשל ברוך1, ברוך2, ברוך3 וכו', לכל הפחות כל רבע שעה.
ג. להיות אזרח טוב ולתקן בעצמך את התקלות ע"י לימוד שפת C וצלילה לקוד המקור. טוב, זו לא אופציה כזו ריאלית.
ד. להיות אזרח טוב ולחפש האם יש דיווח על תקלה דומה בבסיס נתוני התקלות של סינלרה. אם כן, אפשר ללמוד כיצד להתגבר או להתנחם בכך שעוד X חודשים תצא גרסה ללא התקלה. אם לא מצאנו את התקלה, זה הזמן לדווח עליה בצורה כמה שיותר מפורטת, כולל צילום מסך השגיאה מתוך המסוף.

שיטת עבודה מומלצת

* דגימה סלקטיבית של החומרים הנחוצים בלבד, מחוץ לסינלרה
* פתיחת פרויקט
* שמירת הפרויקט
* ייבוא STANDART CG
* שמירת הפרויקט
* ייבוא קבצי VIDEO
* שמירת הפרויקט
* הפקת CLIPS מתוך ה-VIDEOS ומתן שמות הגיוניים לCLIPS
* שמירת הפרויקט
* הצבת הCLIPS על הTIMELINE לפי סדר הגיוני, המתחיל בפתיח התוכנית וכולל לוגו מה קורה בערוץ וידאו נפרד
* שמירת הפרויקט
* חיבור בין הקטעים השונים, הוספת הסחות וצילומי רקע וקהל במקומות שבהם נדרש
* שמירת הפרויקט
* הוספת כתוביות שם דוברים, קרדיטים
* שמירת הפרויקט ב-3 שמות שונים
* ליטושים אחרונים
* רינדור

הפעלת סינלרה

ראשית, כדי להתחיל, כדאי להריץ את סינלרה בתוך מסוף (TERMINAL). יש לכך 2 יתרונות מהותיים: א. אפשר להעיף אותה בקלות ע"י לחיצה על CTRL+C במידה ומשהו משתבש. ב. במידה ומשהו השתבש מאוד וסינלרה התעופפה לבד, אפשר לנסות ללמוד מתוך הערות השגיאה, מה התרחש ועל מה לא לחזור.

יש להריץ את סינלרה בהרשאות מנהל על, כדי שהיא תוכל להקצות לעצמה עדיפות עליונה "runtime priority" ולהימנע מזיבול בעת השמעת וידאו או קול.
זאת ע"י
sudo cinelerra
והסיסמה המתאימה.

הקמת פרויקט חדש
בעת פתיחת סינלרה, ישנן שתי אפשרויות: פתיחת פרויקט ישן או התחלת פרויקט חדש. פתיחת פרויקט חדש אצלנו, במה קורה, היא דיי פשוטה - יש לבחור NEW מתפריט FILE ואז להגדיר PAL. זה אמור להיות 720*575. לא לשכח מייד לשמור את הקובץ של הפרויקט בשם מתאים לפי נוהל השמות.

פתיחת קובץ פרויקט קיים ו/או ייבוא חומרי גלם

הערה: כשפותחים פרויקט יכול להיות שהתוכנה תיתקע. במקרה כזה יש לקרא את ההערה בהמשך. ברוב התוכנות שאנו מכירים, יש אפשרות לפתוח קובץ מתפריט "קובץ"->"פתיחה". בנוסף, נאמר במעבד תמלילים, יש אפשרות להוסיף לתוך הקובץ הקיים, תמונה או רכיב אחר. כאשר הכוונה היא להוסיף לקובץ הקיים ולא להחליף אותו.

בסינלרה, שתי הפקודות הללו מתבצעות באותו החלון - FILE->LOAD FILES (בחלון התוכנית/ציר הזמן). בתוך החלון הזה, צריך לבחור האם אנחנו רוצים לפתוח קובץ ישן , או להוסיף קובץ לתוך הקובץ הקיים. כדי לפתוח קובץ ישן - נבחר בתור INSERTION STRATEGY את האופציה "REPLACE CURRENT PROJECT" שמשמעותה, החלפת הפרויקט הנוכחי בקובץ שנטען.

כזכור, בלינוקס, אם לא חיברנו את הכונן הקשיח, הוא לא ניתן לשימוש. לכן יש לבצע חיבור (MOUNT) לכונן הקשיח בשלב הזה, כדי שניתן יהיה לפתוח את הקבצים המתאימים. זאת ע"י בחירת PLACES->MEDIA וזה עושה MOUNT לכונן, ומאפשר לנו להגיע לקבצים בכונן.
בפרויקט מה קורה, הקבצים נשמרים בספריות בכונן /media/Media בתיקיה המתחילה בתאריך האירוע שצולם - למשל /media/Media/2008-12-22-gidon

כדי לייבא קבצים, יש בלחור בתור INSERTION STRATEGY את האפשרות CREATE NEW RESOURCES ONLY.

הערה בהמשך לגבי טעינת קבצי פרויקט: במקרה של טעינת פרויקט ישן, ישנה ההסתברות שסינלרה התבלבלה. בעיקרון היא מאוד זריזה בטעינת פרויקטים, אפילו אם הפרויקט מאוד עמוס, לסינלרה לוקח פחות מחצי שניה להעלות אותו למסך. אז אם נתקעת אם סמן של שעון חול, כנראה משהו התבלבל במבנה הקובץ או, מה שסביר יותר, סינלרה מתרגשת. במקרה כזה עדיף להעיף אותה (ע"י כניסה לחלון המסוף ממנו פתחת את התוכנה והקשה על CTRL+C).

השיטה הקלילה: ב-90% מהמקרים מספיק רק לפתוח שוב את סינלרה, לייבא קובץ וידאו כלשהו, להציב אותו על ציר הזמן, לנגן אותו ואז לנסות לפתוח את הפרויקט שלנו באסטרטגיה "replace current project". אם שיטה זו לא עובדת, ננסה את השיטה הברוטלית.

השיטה הברוטלית: נעיף את הגדרות המשתמש שלנו - ע"י ביצוע הפקודה:
sudomv ~/.bcast ~/.bcast_old_2
הפקודה mv מזיזה את הספריה הנסתרת ".bcast". עכשיו, כשסינלרה תחפש את הספריה הזו, שבה מצויים קבצי ההגדרות שלנו, היא לא תמצא אותם, וכך בעצם תבצע "איתחול" להגדרות שלנו. זה גם יבצע איפוס לכל הבלבול וההתרגשות של סינלרה. עכשיו נפעיל את סינלרה מחדש, כאשר נטען את הקובץ, לא יהיו בעיות. כך ב-90% מהמקרים נפתור את הבעיה.

השיטה המתחנחנת: במקרים שבהם הפתרונות הללו לא עוזרים, כנראה הפרויקט שלכם עבר את המחסום הנוראי של 100,000 קילובייט לקובץ הפרויקט, שזה הגודל הראשוני שסינלרה מצליחה להקצות. במקרה כזה, מצאו קובץ פרויקט בגודל גדול יותר, ונסו לטעון אותו. אם הצלחתם, שובו ונסו לטעון את הקובץ הקטן. רוב הסיכויים שכעת תצליחו.

הפקת קליפים מתוך חומר הגלם ומתן שמות לקליפים

כדי לשלב קטע וידאו בתוך ציר הזמן, צריך להגדיר במדויק את שולי ההכנסה שלו, כלומר, נקודות ה-IN וה-OUT (כניסה ויציאה). את כל הקסמים הללו אנחנו עושים בחלון הVIEWER. לכן נגרור את הקובץ שייבאנו וממתין לנו בחלון המשאבים, אל חלון הצפייה (VIEWER). לפני שחרור הקובץ, וודאו שבחלון הצפייה מופיעה מסגרת לבנה.
כדי לעבור לעבוד בחלון הצפייה - יש להקליק על כותרת החלון. עכשיו נגלים אלינו כפתורי הבקרה של חלון הצפייה, עימם נעבוד.
* כדי לעשות PLAY או PAUSE אפשר להשתמש גם במקש הארוך. זה מאפשר עבודה יותר נוחה ויותר מדוייקת מאשר עבודה עם העכבר.
* גרירת הסמן מתבצעת באמצעות הסמן המעוין ולא הסמן האדום.

הפקת קליפים מחומר הגלם
יש לצפות בחומר, ולסמן את נקודת הכניסה ע"י לחיצה על ] ואת נק' הסיום ע"י [. במהלך כל העבודה, לחיצה על CTRL בזמן לחיצה על כפתורי הניווט, תבצע את הפעולה בתחום נק' הכניסה-יציאה. כלומר, כדי לצפות בקטע שזה עתה בחרתם - הקישו CTRL ובמקביל לחצו על PLAY.

אחרי שסימנו את נקודת הכניסה והיציאה על ציר הזמן, עומדות לפנינו שתי אפשרויות:
א. השיטה הזריזה-אך-מסוכנת: נשתמש בכפתור SPLICE (משמאל לכפתור האדום). מה שיתרחש - סינלרה תכניס את תת-הקטע שבחרנו אל הערוץ המחומש הגבוה ביותר בציר הזמן.
ב. השיטה שאנחנו אוהבים יותר: נגדיר CLIP מתת-הקטע שבחרנו באמצעות לחיצה על כפתור CLIP (מזכיר קצת סרט דביק או מדבקה). סינלרה תשאל אותנו איך קוראים לקטע - כאן כדאי להשתמש באותיות אנגליות כי סינלרה, כידוע, מתכחשת לעברית. ברגע שנאשר את הקליפ, הוא יתווסף לרשימת הקליפים בחלון המשאבים.

עבודה על ציר הזמן - הצבת נכסים וקטעי וידאו, התאמות תזמון

יש להסביר כאן מה ההבדל בין עריכה הורסת ללא הורסת, מה זה EDL ומדוע נדרש חישוב

חימוש ערוצים
כדי לחמש ערוץ, לחצו על כפתור העיגול האדום שבצד שמאל. כדי לבטל חימוש, כנ"ל. כדי לעשות SOLO לחימוש - כלומר, לבטל את חימוש כל הערוצים פרט לנוכחי - יש להקיש SHIFT בזמן ההקלקה.

עריכה על ציר הזמן
לפעמים, למשל אחרי שעשינו פעולת עריכה גדולה, כשאנו מנסים לצפות בעריכה שזה עתה ביצענו, הסינלרה מציגה את הוידאו בSLOW MOTION ואפילו נדמה לרגע שהיא נעצרת בכלל. אפשר בקלות לזהות את המצב הזה כאשר אנו צופים בקטע מסויים, וההרגשה היא שהסינכרון בין הפסקול לבין התמונה נדפק, ואפילו השניות בציר הזמן מתקדמות בקצב איתי - מה שאמור לקחת שניה לוקח לפעמים אפילו חמש שניות. מזל טוב! הגענו למצב שבו סינלרה לא מסוגלת להתמודד עם העומס החישובי שאנו מטילים עליה. במקרה כזה, מומלץ לעשות אחד משני דברים:
א. לבצע רנדר לקטע הנוכחי, ואז לצפות בו מחוץ לסינלרה.
ב. לבצע רנדר ברקע.

שמירה יש לבצע ע"י FILE->SAVE AS. עדיף כל פעם לשמור בשם אחר. ראה הערות לגבי שמות הקבצים ומיקום הקבצים במבוא.

אופס! טעיתי!
ניתן לבטל פעולות ע"י הקשה על CTRL-Z (כמו ביישומי המשרד הממוחשב (OFFICE)
איך מנווטים בציר הזמן?
הניווט באמצעות עכבר:
כדי לזוז קדימה ואחורה על ציר הזמן, יש להקפיד לגרור את הסמן - הקו הלבן המהבהב - רק על גבי סרגל הזמנים האפור (היכן שמודפסות השניות). גרירה על גבי הערוצים עצמם, תביא לגרירת חומר גלם ולא לגרירת הסמן.
כדי לשנות את טווח הצפייה (ZOOM) יש להשתמש בחלונית טווח הזמן הנמצאת בחלק השמאלי-תחתון של ציר הזמן.

כדאי לזכור בעל פה את הקיצורים הבאים:
כפתורי החיצים:
חץ למעלה - ZOOM OUT או הגבר עוצמה
חץ למטה - ZOOM IN או החלש עוצמה
HOME - טוס לתחילת הסרט
END - טוס לסוף הסרט

איך מוחקים?
יש 3 אפשרויות למחיקת חומר:
* מחיקה "יבשה" - ללא הזזת חומרים כלל
* מחיקה תוך העלמת הבלוק הנמחק מציר הזמן בערוץ הנוכחי
* מחיקה תוך העלמת הבלוח הנמחק מציר הזמן במספר ערוצים.
מחיקה "יבשה". כדי למחוק קטע שלא רצינו,מבלי להזיז את שאר הנכסים על ציר הזמן, יש לבחור את הערוצים שאותם רוצים לרוקן (ורק אותם לחמש), את נקודת ההתחלה והסיום של הקטע על ציר הזמן (באמצעות סימוני קטע ][), ואז לבקש EDIT->MUTE REGION
מחיקה תוך העלמת הבלוק הנמחק מציר הזמן. ראשית יש לבחור מאילו ערוצים יימחק בלוק הזמן - ערוצים אלו יש לחמש. אפשר לבטל את חימוש כל הערוצים בזריזות ע"י לחיצה על SHIFT בזמן הקלקה על אחד כפתורי החימוש - זה יבטל חימוש או יחמש את כל הערוצים, יחד עם הערוץ הנבחר (זה שלוחצים על כפתור החימוש שלו). לאחר שבחרנו את החימושים הרלוונטיים, יש לסמן את תחילת וסוף הקטע שיש למחוק על ציר הזמן (באמצעות סימוני קטע ][) ואז לבחור EDIT->CLEAR.

בגרירה, במידה ויופיעו סימני העניבה, המשמעות היא שהבלוק המועבר יתפוס מקום בערוץ החדש, בעוד שהמקום אותו הוא ניצל בערוץ המוצא, יתכווץ. אם, בתהליך הגרירה, לא נצמיד את הסמן לבלוק משמאל, הסמן יראה מסגרת ריבועית. במקרה זה המקום בערוץ המוצא לא יתכווץ.

חיתוך בלוק וידאו לשניים. 1. צור ערוץ וידאו חדש
2. סמן בתג את נקודת החיתוך
3. סמן את קטע הוידאו המבוקש בערוץ המקור ובצע COPY
4. סולו הקלטה לערוץ היעד, סמן נקודת כניסה ובצע PASTE
5. בעזרת כפתור "לך לתג הבא", הבא את סמן המיקום לנקודת החיתוך
6. סמן יציאה בנקודת החיתוך
7. EDIT->MUTE
8. סולו הקלטה לערוץ המקור וידאו (סאונד לא חייבים תלוי מה רוצים להשיג)
9. גרור מתוך הבלוק, בסמוך לגבול הימני של הבלוק (חץ גרירה מאוזן עם הצבעה לימין) לכיוון שמאל עד לנקודת החיתוך

הדבקה בערוץ עם רווח מאז הקטע האחרון בערוץ (למשל כשבערוץ אחר יש נקודת סימון)
1. סמן את נקודת הכניסה האמיתית
2. סולו הקלטה לערוצי היעד עבור סאונד ותמונה
3. בצע גרור ושחרר על ערוץ הוידאו, סאונד צריך להגיע לבד (וודא שאין התנגשויות עם חומרים קיימים בערוץ או עם טוויקים)
4. גרור את החומרים לנקודת הכניסה שהגדרת

רינדור ("לעשות רנדר")

כיוון שהעריכה שעשינו בתוכנת סינלרה היא עריכה לא הורסת, צריך באיזשהו שלב לחשב את כל ההחלטות שקיבלנו לכדי סרט סופי, שאפשר ייהיה להשתמש בו גם מבלי לדעת את כל אחת מההחלטות שקיבלנו. כלומר, צריך "לחשב" את הסרט הסופי. את התהליך הזה עושה התוכנה ע"י מעבר תמונה תמונה, 25 תמונות בשניה, מתחילת הסרט ועד סופו, ובסיומו מתקבל קובץ וידאו רגיל שניתן לצפייה גם למי שעוד לא מכיר את סינלרה.
כדי לבצע רינדור, נסמן את נקודת ההתחלה של הקטע לרנידור ואת נקודת היציאה ממנו. אם אנו רוצים את כל הסרט, צריך לסמן את נקודת ההתחלה של כל הסרט על ציר הזמן, ואת נקודת הסיום שלו (זהירות, לא לשכח את הקרדיטים בסוף!).
כעת ניגש לתפריט FILE->RENDER. חשוב לציין שם חדש לקובץ הסיום כי אחרת התוכנה תשמור על אותו הקובץ הקודם שרינדרנו (ואז הוא יימחק..). במה קורה שומרים את כל קבצי הרינדור בתיקייה /media/Media/finished_works/ . חשוב לקבוע את שם הקובץ בצורה כזו: קודם כל התאריך של הצילומים, בסדר הפוך: שנה-חודש-יום-בחודש, להוסיף את הביטוי item ולסכם במספר האייטם לאותו יום צילומים. הסיומת של הקובץ תהיה MOV.
כעת נבחר בפרמטרים לרינדור:
יש לבחור FILE FORMAT שהוא QuickTime For Linux
יש לסמן V עבור רינדור VIDEO, AUDIO
יש להכנס לחלון AUDIO COMPRESSION ע"י לחיצה על כפתור הזכוכית המגדלת ליד המילה AUDIO ולבחור שם TWOS COMPLEMENT
יש להכנס לחלון VIDEO COMPRESSION ע"י לחיצה על כפתור הזכוכית המגדלת ליד המילה VIDEO ולבחור שם DV
יש לסמן את כפתור הרדיו "In/Out Points" עבור רינדור הטווח שהגדרנו באמצעות ה-In/Out שקבענו על ציר הזמן.
נשאר לבחור אסטרטגיה לקובץ המרונדר - בדרך כלל אנו מרנדרים לקראת שידור, ואז אין צורך לייבא לפרויקט את הקובץ המרונדר. לכן ברוב המקרים נבחר אסטרטגיה של "Insert Nothing". אם נרצה לעשות בקובץ המרונדר שימוש חוזר בפרויקט, אפשר לבחור אסטרטגיה אחרת.
כעת יש ללחוץ על OK.

ייצוא לDV

כדי לייצא ל-DV יש צורך לרנדר. לפעמים אפשר ישירות לרנדר לDV אבל מסתמן שבגרסה הנוכחית של סינלרה יש עם זה בעיה. אתם מוזמנים לנסות.
אם אין לכם אפשרות לרנדר DV, אז רנדרו MOV (לפי QT4LINUX בקידוד DV), ואז פתחו את הקובץ באמצעות תוכנת KINO היודעת להמיר ל-DV.
כעת הגענו לשלב המגניב- ההקלטה לקלטת DV בפועל. זאת ע"י חיבור מצלמה במצב PLAY למחשב, עם כבל DV. כעת נבדוק שהמצלמה מחוברת טוב: נריץ את קינו עם הרשאות כלומר:
sudo kino
וכעת ניגש ל PREFERENCES ושם FIREWIRE 1394. אם הוא זיהה את המצלמה אז מצבינו טוב.
נייבא קובץ DV כלשהו לתוכנת הקינו, ונבחר EXPORT TO IEEE 1394. מבטלים את הסימון של RESAMPLE AUDIO - באמת אין בזה שום טעם. כעת נותר רק לכוון 5 שניות pre-roll (למרות שזה כבר תלוי במצלמה שלכם) ואז - EXPORT. המחשב צריך להשתלט מייד על מצלמת הוידאו, ותוך 5 שניות תחל ההקלטה במצלמה והשידור במחשב.

הפקת חומר מרונדר על DVD

יש הוראות איך עושים את זה כאן http://makore.6tzvaim.com/node/269/76

קובץ מצורףגודל
2009-08-19-cinelerra-heb.pdf54.83 ק"ב